INITIATORS
Jan & Henny Entjes starten met de bouw van hun recreatiebedrijf Melody Ranch. De gebouwen worden eigenhandig opgebouwd zonder hulp van een aannemer. Voordat ze met de bouw beginnen hebben Jan & Henny al diverse guest-ranches in Amerika en Canada bezocht en volgde Jan cursussen in Amerika en Canada om zich te verdiepen in de bouwstijl van de massief houten gebouwen. De cabin op Melody Ranch wordt door Jan gebouwd op een historische manier. De hoekverbindingen van de cabin zijn door Jan met een bijl uitgekapt. In 2001 ontvangen Jan & Henny de eerste gasten op Melody Ranch. Jaren later kopen Jan & Henny de grond rondom Melody Ranch en bedenkt Jan op deze grond het plan Canada Resort.
INTERMEDIAIR
Het Canadese log home waar Jan & Henny in wonen op Melody Ranch is door Jan ontworpen en getekend in AutoCad. In 2005 zoekt Jan een geschikte bouwer voor de woning en bezoekt hij diverse log home bedrijven in Canada. De keus valt op Lake Country Log Homes. In 2006 wordt het casco met de ronde Red Cedar boomstammen in Canada gebouwd en in een paar dagen door iemand van het Canadese bedrijf opgebouwd op Melody Ranch. Hierna wordt de woning in eigen beheer afgebouwd. Het Canadese bedrijf is onder de indruk van de prestaties en vraagt Jan om intermediair te worden voor de Nederlandse markt.
RESERVE LOCATIE
Projectontwikkelaar HV Bouwontwikkeling BV (Derk Jan Hutten) koopt met Hutten Meppel Beheer BV de hectare grond (reserve locatie) van de buurman (boer). Op de grond van Hutten Meppel Beheer BV worden 9 kavels ingetekend en op de grond van Canada Huis BV (Entjes) 24 kavels. Beide partijen stellen hun kavels beschikbaar voor verkoop. Openbare terreindelen zoals infrastructuur blijft eigendom van Canada Huis BV. De aankoop van de reserve locatie wordt gefinancierd door Dunnewind Groep Onroerend Goed BV. Dunnewind krijgt vervolgens de infrawerkzaamheden gegund en wordt 1e hypotheekhouder van de grond van Hutten. Dunnewind financiert als private bank niet het daadwerkelijk aankoopbedrag van de grond, maar hij financiert 2/3 teveel aan Hutten. Dat is niet slim, want het onderpand is dan ook 2/3 minder waard. Dit wordt ook wel overkreditering genoemd!
FAILLISEMENT PROJECTONTWIKKELAAR
Projectontwikkelaar HV Bouwontwikkeling BV wordt door de rechtbank in staat van faillissement verklaard en Derk Jan Hutten heeft vanaf dat moment geen juridische positie meer als projectontwikkelaar. Met Hutten Meppel Beheer BV is Derk Jan echter nog wel kaveleigenaar van 9 kavels. Deze BV ging niet failliet omdat er voor de curator niets te halen viel uit deze BV. Er was namelijk al een 1e hypotheekhouder verbonden aan de 9 kavels van Hutten Meppel Beheer BV. Die hypotheekhouder is Dunnewind Onroerend Groep BV. Dunnewind heeft echter wel een probleem want het park en zijn onderpand (kavels) zijn niet ontwikkeld en hierdoor is zijn onderpand aanzienlijk minder waard geworden.
STAKEHOLDER DUNNEWIND
Als 1e hypotheekhouder ontving Dunnewind Groep Onroerend Goed BV al jaren geen rente meer van Hutten Meppel Beheer BV. Derk Jan Hutten is dan ook in gebreke en Dunnewind kan zijn onderpand (9 kavels) opeisen. Op 2 mei 2017 wordt in een gesprekverslag door de accountant van Dunnewind vastgelegd - en per mail bevestigd naar Canada Huis BV - dat Dunnewind per direct zal overgaan tot het uitwinnen van zijn zekerheden. Met als gevolg dat Dunnewind met 9 kavels stakeholder wordt in het project en Derk Jan Hutten voorgoed uit beeld is. Dhr. Dunnewind zegt ja maar doet nee en houdt zich niet aan de gemaakte afspraak. Zolang Dunnewind Groep Onroerend Goed BV het hypotheekrecht niet uitgeoefend is men formeel gezien geen eigenaar van de grond. We kunnen voor het stilzitten van Dunnewind maar twee redenen bedenken. Ofwel men ziet er geen heil in en laat het erbij. Ofwel men wacht tot wij (Canada Huis BV) er iets van gaan maken en probeert dan alsnog de positie te verzilveren en geld te maken van de kavels.
INITIATIEVEN NA FAILLISEMENT
Na het faillissement zien nieuwe ontwikkelaars het project (vanwege de diverse kaveleigenaren) als één groot wespennest. Toch lukt het initiator Jan Entjes om partijen te vinden die samen met hem willen proberen om het project vlot te trekken. Jan formeert een bouwteam met een o.a. architect en ontwikkelaar. Met hun bedrijf Canada Huis BV investeren Jan & Henny in de infra. Omdat dhr. Dunnewind mogelijk stakeholder kan worden laten ze ook dhr. Dunnewind aanschuiven bij de bouwvergaderingen. Omdat de Canadese log homes niet meer voldoen aan het bouwbesluit wordt er door de architect (die jaren in Canada heeft gewoond) twee nieuwe types recreatiewoningen ontworpen in Canadese stijl.